Storscoreren og lokal- historikeren har forlatt oss

Erik Langedal – storscoreren og lokalhistoriker`n, en av Raufoss -samfunnets mest markante personligheter gjennom et langt liv – har forlatt oss. Erik ble vel 93 år gammel. (Bildet: Topplaget fra 1952. Erik som nr. 3 øverst fra venstre)

Annonse:

Med Eriks bortgang har en bauta i lokalsamfunnet takket for seg. Et langt og begivenhetsrikt liv har ebbet ut. Godstolen på Øverbytoppen – med utsikt over hele Raufoss – som stadionanleggene, skolene, Lønnberget, Vardalsåsen, Industriparken og kulturhuset- står tom.

Savnet og sorgen er naturlig nok, størst for den nærmeste familie – med Eriks solide støttespiller og livsledsager fra 1959 Vigdis i spissen, samt guttene Elling, Sjur og Ola og deres familier. Fattig blir imidlertid trøsten om at Erik fikk leve et langt og innholdsrikt liv. Han har satt spor etter seg i Raufoss-samfunnet først og fremst gjennom et liv i Raufoss Fotball, men også som lokalhistoriker, i skolepolitikken og i det øvrige samfunnsliv.

 

Storscorer

Det var i de tider da `n Roy (Strandbakke) fosset ustoppelig fram på høyrekanten. Slo sine overlegg med kirurgisk presisjon. Erik hadde gjort sin lille, ekstra volte på utsiden av 16-meteren, kom inn fra venstre, krummet ryggen karakteristisk, hang høyt over forsvarerne – og skallet inn ballen med kraft og eleganse- som ei kanonkule fra Raufoss…

På jernbanesvillene i søndre sving- tett oppunder klokka- var det sydlandsk stemning blant ellers så trauste totninger. Topplaget fra 1952 fikk sitt definitive gjennombrudd i norsk toppfotball. Avsnittet er hentet fra Raufoss Fotballs jubileumsbok ”Krutt i bena”.

 

Rikspressen

Erik Langedal var rekkeleder og ”hærfører” i et stjernespekket mannskap som satte Raufoss ettertrykkelig på kartet. Det var kuler, krutt og fotball man forbant med industristedet på Toten. Med Erik i spissen ble en ny æra innledet. Navn som Arve Engebretsen., Roy Strandbakke,Per Torkehagen, Knut Dahlen Einar Roterud og Bård Opjordsmoen ble fryktet i mange år framover. Ikke minst storscorer Erik Langedal skapte overskrifter også i rikspressen. Såvel Aftenposten som Sportsmanden undret seg jevnlig over hvilken slagkraft og teknisk fotball som ble bedrevet ute i de grisgrendte strøk på den tiden…

 

Kulturprisen

Erik fikk i 1999 Vestre Toten kommunes Kulturpris for sitt arbeide i lokalsamfunnet. Hans engasjement for friluftslivet og Raufoss –historien var noe som stod sentralt . for familien Langedal på Øverby.

Erik var videre kjent for sin verbale eleganse og som en meget kunnskapsrik og dyktig kåsør/foredragsholder. Han skrev i 1998 boka ”Fra Ødegård til Industrisamfunn”.

Erik fikk med seg en B-landskamp i 1959, 1 presselandskamp, 1 prøvelandskamp og hele 376 A-kamper for Raufoss – 6.plass på adelskalenderen, før han la opp.

I Raufoss-samfunnet var han også en svært respektert skolemann. Læreren Erik Langedal var usedvanlig populær. For Erik var det ikke nødvendig å heve stemmen for å holde orden i klasserommet.

Den lugne fine stemmen har stilnet. Tiden er inne for å si takk for innsatsen, på banen, i Raufoss-drakta, som lærer, politiker, rektor ved Raufoss skole, Ihle skole, og innsatsen som er lagt ned for å ta vare på lokalhistorien. Hvil deg nå, Erik.

 

Minneordet er ført i pennen av Tom Løkken på vegne av oss alle i Raufoss Fotball.

 

erik l.jpg
Erik Langedal 1929 - 2022 (Fotokilde: Krutt i beina- Raufoss Fotball gjennom 100 år)

 

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 10.08.2022
Skrevet av: Tom Løkken/Anne Thoresen/ Foto: Fra Krutt i beina 2018