Spillerutvikling: Om å ta nivået

- Å drive med utvikling av fotballspillere er gøy. Og det er på en måte vanskelig i dette jeg jobber med akkurat nå, sier Utviklingslederen vår Tommy Hansen. Les denne saken med hans tanker om å "ta nivået".

Annonse:

Akademiklassifisering (én stjerne av fem mulige), er blant annet oppfølging av utvalgte spillere i gitte aldre et kriterium. Her kan vi helt klart misse. Spesielt på de yngste. Der modning og kroppslig utvikling kan variere veldig.

Akademiklassifisering = pensum for klubben

Men akademiklassifiseringen, som jeg kaller pensum for klubben, skal hjelpe alle til å bli litt bedre hver eneste uke. Spillerutviklingen er dynamisk. Den som i dag ser mest interessant ut for å nå f.eks vårt eget a-lag, trenger ikke være den som når gjennom det nåløyet. Og der ligger mye av min og mine trenere sin jobb.

Ved å følge opp laget så alle føler seg sett. Til å identifisere potensiale. Til å skolere våre egne slik at de som ikke blir a-lagsspillere her, blir gode lokale spillere andre steder. Og det finnes utallige eksempler på det å gå ned et nivå eller to på seniornivå kan være en like god vei til toppfotballen, som å være en del av en a-stall i Eliteserien. Derfor burde man ikke gi seg bare fordi man møter litt motgang i en tidlig fase inn i voksenfotballen.

Om å finne spillerne

Dette med å identifisere unge fotballspillere er lett når vi snakker om nærteknikk. Men når vi skal videre inn i metodikken, begynner det å bli komplisert.

Det er ikke sikkert at den som «dribler ti stykker inne i en telefonkiosk» (gammel referanse der, altså) er den som er mest interessant. Jeg skal ikke dra dette inn i en dypsindig akademisk terminologi. Men det vi ofte ser med de få som når igjennom er en gedigen dedikasjon til å jobbe. De er ofte tøffe mentalt.

Noe annet jeg vil dra fram, er at man hever sitt nivå utfra nivået man spiller på. Vi sier at «de tar nivået.» Og det er ikke gitt.

Torjus som eksempel

Ta vår egen Torjus Engebakken, født 2006. Har han dominert de juniorkampene og 3. divisjonskampene han har spilt i år? Nei, ikke nødvendigvis. Men vi ser jo han daglig i trening. Vi ser dedikasjonen og mentaliteten. Vi ser ydmykheten. Rett type ydmykhet. Og da han debuterte fra start i 2. runde i cupen mot Grorud, tok han nivået umiddelbart. Han hever seg med gode spillere rundt seg. Han blir som dem.

Torjus kontrakt.jpg
Torjus (16) skrev under proffkontrakt med klubben tidligere i vår.

Medspilleren er spillerutvikleren - og det skal være gøy!

Jeg har lenge ment at den beste spillerutvikleren er medspillerne. I dette tilfellet kan det være Hammer på midtbanen. Som veileder, som snakker og krever av Torjus. Mesterlære kaller vi dette. Og der kommer mitt poeng, Torjus flytter nivået ved å ta nivået. Og det steget er det vanskeligste.

Gutten har kun spilt én kamp fra start. Vi vet ikke hvor dette ender. Men det burde være til inspirasjon for alle våre yngre spillere i klubben. Gutter og jenter.

Men fordi man synes at fotball er gøy. Ikke fordi vi voksne har noen mål for den enkelte. Alt dette må komme innenfra. Uansett alder, målene eier du selv!

Øystein Amlien spillerutvikling.jpg
Øystein Amlien coacher unge damespillere på trening og i match.

 

Husk også: Trenerforum på Innsia 17. juni

 

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: