Miljøskaperne våre på kjøkkenet - der har du gjeng!

Det er ikke lett å vite hvor man skal begynne for å beskrive verdien av det arbeidet som gjøres på det lille kjøkkenet vårt på Innsia på klubbhytta. Her serveres sunn kost til både A-laget, Gatelaget og FFO/Akademi gjennom uka. På bildet ser vi Trond Dahl i front med Eva Bøe rett bak, og fra venstre Mari Ødegaard Nordsveen, Eivor Breiskallbakken, Sverre Nordsveen, Per Furuseth, Marit Ottesen, Eva Hammerstad og Nina Sveen.

Annonse:

De jobber med hjertet "utapå drakta" gjengen som lager mat i Raufoss Fotball. Sammen utgjør de et imponerende maskineri av folk, som alle har som mål at maten skal være sunn og god, og at samlingen rundt matbordene skal være et trivelig sosialt møtested.

Det var trener Christan Johnsen som i sin tid tok initiativet til fellesmåltider for A-laget. Mange unge spillere som trener mye trenger rikelig, riktig og godt kosthold for å prestere. I begynnelsen startet det med brødmåltider i forbindelse med trening og sporadiske varme måltider. De siste par årene har Sverre Nordsveen & Co trappet opp til brødmåltider 5-7 ganger i uka, noen ganger smøres det brød to ganger daglig. Varmmat til lunsj/brunch serveres nå to ganger i uken, i tillegg tilberedes den obligatoriske kyllingen på matchdag. Det går mye i laks og kyllingretter av ymse slag med et rikholdig innslag av sesongens grønnsaker. 

sverre nordsveen kjøkkensjef.JPG
Sverre Nordsveen er kjøkkensjef og god administrator! (Foto: Sjur Anda)

Så langt i år har Sverre regnet seg fram til at det har blitt servert 150 kg laks, og like mye kylling. Det har gått med 200 liter saus - selvsagt laget på ordentlig smør og fløte!

Det er stort sett Sverre og kona Mari Ødegaard Nordsveen som gjør innkjøpene og lager varmmaten til A-laget, og her tenkes det bærekraft i alle ledd. Innkjøpene gjøres på rimeligst mulige måte, og det har gått sport i at matsvinnet skal være så lite som overhode mulig. Helst på null. Når Gatelaget skal ha varm-mat på samme dager som A-laget, lages porsjonene større slik at alle får den samme, sunne maten. Lages det lapskaus går det gjerne med 30 liter! 

Hygienen på kjøkkenet har stort fokus, og da hjelper det at godeste Mari er utdannet Næringsmiddelteknolog. Det er ikke mye slinger i valsen på benkene på det lille kjøkkenet, for å si det på den måten..

Mame spiser innsia.jpeg
Mame Ndiaye og Joachim Lundhagebakken trives rundt bordet. (Foto: Sjur Anda)

Brødskivesmøring - en egen fagprofesjon?

Per Furuseth, som erklærer at han snart kan ta fagbrev i brødskivesmøring, kan fortelle om at det har blitt servert hele 225 brødmåltider bare hittil i år. Det har gått med 650 brød, og 28000 halve brødskiver med sunt pålegg er fortært. I tillegg til 200 kilo bananer og 150 kilo epler. Det er altså ikke småtterier. Han er også svært oppmerksom på at matsvinnet skal være minimalt, og sørger for at mengde er tilpasset gruppas behov, og at eventuelle rester kommer til nytte. Per anslår at det går med rundt 330 arbeidstimer i året til dette arbeidet. Han er også med og bistår Sverre og Mari når det trengs på lunsjene.

Gatelaget - Nina ordner opp

Gatelaget har trening på tirsdager og torsdager og har i forbindelse med dette sin sosiale samling på Innsia etter trening. Her er det Nina Sveen sammen med et kobbel med frivillige som stiller opp. Her er målsettingen akkurat den samme, det skal serveres et godt, næringsrikt og varmt måltid.

Nina har med seg en fin gjeng som alle setter stor pris på å være med på dette, og hun gir uttrykk for at denne jobben ganske enkelt er kjempekoselig og meningsfull. Det går gjetord rundt om i Gatelagsfamilien på Østlandet om kvaliteten både på maten og det sosiale felleskapet som er skapt på Innsia. Enkelte ganger når både A-laget og Gatelaget har spilt kamp, og alle skal ha servering, har det hendt at godt over 70 gjester har blitt traktert til sosial lunsj. Med seg på laget har Nina: Eivor Breiskallbakken, Eva Hammerstad, Marit Ottesen, Ingermari Jürgens, Anne Helene Evensen og Eva Bøe.

kenneth og fabio.jpg
Gatelaget er gode som gull! Og trives godt rundt bordet på Innsia etter trening og kamp. (Foto: Marius Mykleset)

Du kan trygt skrive at vi har det beste og triveligste kjøkkenet her mellom Oslo og Trondheim.

— Fredrik Greve Monsen, adm.leder Sport

FFO og Akademiet

Vi har hatt FFO i Raufoss Fotball siden 2014, her har det blitt servert mat helt fra starten av, men da fortrinnsvis brødmat. Det forteller Eva Bøe, som har vært en viktig bidragsyter hele vegen. Når FFO og Akademiet ble "kickstartet" igjen på vårparten i 2021 ønsket man å få et enda sterkere fokus på godt kosthold for aktive barn og unge. Trond Dahl, som sammen med Eva Bøe og Morten Heggen Pedersen utgjør "kokkelaget" på FFO og Akademiet, har satt sammen en salatbar. Hver mandag og fredag serveres de unge håpefulle en miks hovedsakelig med vekt på gode, grønne råvarer, men med innslag av kjøtt/fisk og noe pasta.

Trioen  lager også den gode maten på Fotballskolene våre på sommeren,

- Vi jobber helt målrettet og bevisst med å introdusere deltakerne på FFO/Akademiet til nye smaker slik at de oppdager gleder og fordeler med et sunt kosthold, sier Trond.

fotballskole trond og morten.jpg
Morten og Trond griller på Fotballskolen. (Foto: Thomas Andersen)

 

Onsdagskaffen er en viktig støttespiller

Onsdagskaffen er en institusjon i Raufoss Fotball, og er en samlebetegnelse for det vi kan kalle kontinuitetsbærerne i klubben vår. Alle som deltar på den ukentlige samlingen (på onsdager, derav navnet) på gamle Sportshytta, er i større eller mindre utstrekning også med og bidrar i alt det dugnadsarbeidet som pågår i klubben vår.

Ikke nok med det, de samler også inn penger på ulike måter, som i årenes løp har gitt oss mye utstyr vi trenger. Her snakker vi ikke småbeløp, og det dreier seg om flere hundretalls tusen kroner som samles inn via lotterier og sikkert også rein kronerulling. 

Bare nå i sommer har Onsdagskaffen utstyrt oss med ny varmtvannsbereder og en flunka ny storhusholdnings oppvaskemaskin på kjøkkenet på Innsia til en verdi av omtrent 40.000 kr.

Det er bare å ta av seg hatten...

Vi er en klubb som er helt avhengige av frivillige på alle plan. Alle jobbene er like viktige for oss, og sammen er vi rett og slett dynamitt! 💛🖤

Vil du også være med å bidra som frivillig? Du er 😍-velkommen hos oss - vi trenger flere frivillige, og du finner kontaktskjema HER

Du kan også kontakte oss direkte, Markedsansvarlig Liss Pedersen på e-post: [email protected] eller på telefon: 923 06 606

HUSK Å NOMINERE

Husk å bli med å nominere til Årets Fotballfrivillig innen 3. oktober.

Her kan også kandidater fra andre klubber i regionen nomineres. Og det gjør du HER

 

 

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 27.09.2022
Skrevet av: Anne Thoresen/ Foto: Sjur Anda/Marius Mykleset/Thomas Andersen