Et "rotterace" - bak Kristiansund BK

Fra hytta i "Vællers" har Tom Løkken reflektert over OBOS-ligaen 2023 - og våger seg også på et aldri så lite tabelltips før seriestarten på mandag.

Annonse:

Brann var skyhøy favoritt foran fjorårets Obos-liga. Bergenserne kom - imponerte stort - og vant soleklart. Om ikke Kristiansund BK er like stor favoritt til opprykket denne sesongen – så er det ikke langt unna. Trener Christian Mikkelsen har beholdt stammen i laget. Selv med 0-1 mot Aalesund FK i generalprøven så rokker ikke det ved favorittstempelet i årets OBOS-liga.

Mye tyder imidlertid på at KBK er og vil være det eneste laget som stikker seg ut. For øvrig blir det uhyre jevnt og uforutsigbart. Alt tyder på at vi får en liga hvor alle vil kunne slå alle. OBOS-ligaen blir tettere og jevnere enn noen gang. Her blir det fight fram til siste serieomgang – både i toppen og bunnen.

Gode nykommere

Fra Eliteserien kom Kristiansund BK og Jerv ned. Ingen av de to kan kvalitetsmessig måle seg med Sportsklubben Brann. All erfaring tilsier imidlertid at de lagene som kommer ned vil være med å sette farge på OBOS-ligaen. Det vil også skje denne sesongen.

På nordmøre er kravet krystallklart: KBK skal tilbake i det gode selskap på første forsøk. Laget må da også tåle favorittstemplet. Jerv derimot opplevde et gjestebesøk i toppen som det stod respekt av, selv om det endte i nedrykk. Arne Sandstøs mannskap i sørlandsbyen Grimstad har skiftet ut en del av sine innkjøpte spillere fra i fjor, men har fått «muskler» til å reinvestere. Jerv vil henge med i tet-puljen, men er ingen soleklar opprykksfavoritt. 1-2 tap borte i generalprøven mot Vålerenga var imidlertid en sterk prestasjon.

Opp fra PostNord-ligaen kom to gamle kjenninger, nemlig Moss FK og Hødd. Begge lag har rutine og godt kjennskap til toppfotball. Dette er klubber som har satt farge på norsk toppfotball. Mye tyder på at disse to lagene er sterkere enn Stjørdals Blink og Grorud, som måtte ta den tunge veien ned etter fjorårets sesong.

Hødd - som er Raufoss Fotballs motstander i premieren på Høddvoll fikk en påminnelse om nivået i generalprøven mot Ranheim (1-3). Laget signerte imidlertid vår gamle kjenning, Marius Alm sist uke. Hadelendingen trente med Raufoss store deler av vinteren, men ble veiet og funnet for lett.

Mosse-kråkene fikk en fin opplevelse med 3-0 over Grorud i siste test før alvoret braker løs. Dett er som nevnt to tradisjonsrike klubber som er tilbake i norsk toppfotball. Like fullt må de regne med en beinhard kamp for å overleve i comeback-året.

Mere penger

At TV 2 nå har kjøpt rettighetene til Obos-ligaen betyr mere penger til klubbene. Amedia er tungt inne, og har sikret seg distribusjonsrettigheter. Mediaavtalen gir f.eks Raufoss Fotball det dobbelte av det de fikk i fjor - for samme plassering. Forskjellene i norsk fotball blir bare større. Derfor er fornyet kontrakt så uendelig viktig for klubbene i Obos-ligaen.

Det er krevende å være «Liten blant de store», som Raufoss Fotball er. Det er ingen selvfølge at klubben skal makte å holde seg i toppen av norsk fotball. Profesjonell fotball krever økonomisk ryggrad. For vår klubb har det vært en kamp gjennom årtier. Men kulturen og kompetansen har vi til fulle.

Stoltheten er en drivkraft som ikke kan kjøpes. Den er bygget over årtier. I år er det 60 år siden en lokal klubb (les: Gjøvik Lyn) var rangert høyere enn Raufoss Fotball i seriesystemet i Norge. Det burde stå respekt av en slik prestasjon….

Jørgen hjemme i hallen 23.jpg
Jørgen Wålemark hjemme i Raufoss Industripark Arena (Foto: Marius Mykleset)

Det er ingen «smågutter» svenske Jørgen Wålemark – vår nye sjefstrener- skal fighte med i OBOS-ligaen denne sesongen. For toppfotballen har fått en ny status også i Norge. Det er ingen by eller region som ikke ønsker seg et topplag i fotball. Det betyr stolthet, entusiasme, patriotisme, glede og trivsel i samfunnene.

Les: Flere mål og færre baklengs

«Rotte-race»

Nå var Nettavisen tidlig ute med å tippe Raufoss Fotball ned og ut av toppfotballen (15.plass). Det kom uka etter at HamKam ble sendt over Mjøsa med 0-3 i kofferten . Nettavisen rispet dermed i Raufoss-patriotenes stolthet – og ble ikke direkte genierklært på sosiale medier…

En ting synes imidlertid klart:  årets liga blir tøffere, jevnere og hardere enn noen gang.  

Vi tror Start kommer nærmest KBK , mens Arne Sandstøs Jerv også vil bite fra seg. Fredrikstad Fotball  gjorde en bra generalprøve med 2-0 over sterke KFUM. Rødbuksene er en fargeklatt i norsk fotball. Denne sesongen tror vi østfoldingene er tilbake i tetstriden. Ikke minst spennende blir det å se om Henrik Kjelsrud Johansen reiser seg etter skadeproblemene. Det kan bli tungen på vektskåla.

Kongsvinger har også imponert etter en sterk fjorårssesong. Under Vegard Hansens rutinerte ledelse har de røde i KIL oppnådd sterke resultater i vinter. Sist helg ble det tap 1-2 mot Rosenborg i Trondheim. KIL blir en outsider i årets serie, selv om Adem Guven har blitt enda et år eldre.

Ny sjef – ny formasjon

I denne gruppen av sterke mannskaper mener vi at Raufoss skal kunne spise kirsebær med de store. Jørgen Wålemarks gutter har vist solide saker gjennom vintersesongen. Laget virker trygge i sin nye 3-5-2 -formasjon. Spillerstallen virker bedre og bredere enn fjorårets. Nye fjes er inne i laget. I tillegg er Markus Johnsgård tilbake - men er usikker mot Hødd nå i serieåpningen. Andreas Helmersen er tilbake fra sitt utlån til Hødd. Han har vist fine takter denne vinteren. Det lover litt ekstra.

Sivert Westerlund er også tilbake etter at fjorårets skade satte han utenfor, en spiller som Raufoss kan få mye glede av. I de bakre rekker har afrikaneren Jamal Deen Haruna vist sin fysiske styrke og robusthet - ikke minst i hodespillet. Avgjort en forsterkning.

Jamal og Markus.jpg
Markus Johnsgård og Jamal Deen Haruna. (Foto: Marius Mykleset

På midtbanen blir sveitseren Lorits Mettler stadig mer sentral. En komplett spiller med flott skuddbein, pasninger, god teknikk og  overblikk. Han blir en nyttig tilvekst sammen med tidligere Levangerspiller Adrian Teigen og bunnsolide Håkon Hammer på midtfeltet.

Tilbake i Raufoss er også  Andreas Østerud etter to sesonger i Gjøvik Lyn. En ung spiller i fin utvikling, som har scoret jevnt og trutt denne vinteren.

Sjekk ut hele Raufosstroppen her!

Ny generasjon

Dette mannskapet bør være godt nok til å kunne kjempe om en kvalikplass, i årets liga. I tillegg er det gledelig å registrere at flere unggutter er på vei opp og fram. Nykomlingen Kodjo Somesi fra Toten FK har vist mye bra allerede, og ungkalvene Engebakken, Brenden, Gashnjani og Lundhagebakken med flere tar stadig nye steg. Dette blir spennende å følge.

Vi mener Nettavisen tar feil (15) og plasserer Raufoss Fotball på minst 7. plass. Her er vårt tabelltips:

  1. Kristiansund BK
  2. Start
  3. Jerv
  4. Fredrikstad
  5.  Kongsvinger
  6. Sogndal
  7. Raufoss
  8. Mjøndalen
  9. KFUM
  10. Ranheim
  11. Sandnes Ulf
  12. Bryne
  13. Åsane
  14. Skeid
  15. Moss
  16. Hødd
Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 07.04.2023
Skrevet av: Tom Løkken/Anne Thoresen Foto: Marius Mykleset