Ryan endelig tilbake: - Deilig, det er på tide

Sist Ryan var i førsteelleveren var første serierunde mot Elverum. Siden den gang har 21-åringen slitt med lyskeproblemer og en godartet svulst.

- Jeg merket smerter i lysken i fjor sommer. Jeg fikk behandling og kom meg raskt tilbake til andre kamp etter ferien. I september begynte det å bli verre og jeg gikk på Voltaren siste del av sesongen. Jeg bestemte meg for å finne årsaken etter sesongslutt, forteller Ryan til raufossfotball.no.

For det er en stund siden Doghman har spilt 90 minutter i gult og svart. Ikke alle har visst hvorfor. 21-åringen har ikke ville gå ut med all informasjonen før han visste selv hvor problemet lå.

Han fikk oppfølging av medisinsk team, snakket med flere leger og hørte på deres anbefalinger.  

Men i januar kom smertene tilbake.

- Jeg måtte ha mer behandling og fikk det til en viss grad under kontroll med Voltaren. Jeg prøvde å gi alt jeg kunne. Det var altfor tungt å svelge at jeg måtte  "melde meg ut" av den vanlige treningen, så jeg bare fortsatte, sier Ryan. 

I mai begynte han for alvor å kjenne at han måtte ta grep. 

Tilbake til start

Han tok bilder av lyskeområdet og bildene viste en svulst.

En godartet svulst. 

Sammen med medisinskteam og flere leger måtte Ryan finne ut om svulsten var årsaken til lyskeproblemene. Dette tok tid. Flere runder med nye bilder og konsultasjoner måtte til.

- Hvor svulsten satt passet veldig med smertene jeg hadde. Jeg kontaktet Sarkomgruppen på Radiumhospitalet som tok sine egne undersøkelser. Etter litt frem og tilbake konkluderte de med at jeg mest sannsynlig har hatt svulsten siden jeg var barn, og ikke var roten til lyskeproblemene. Vi var tilbake til start. 

Etter mye frem og tilbake i snart et halvt år har det nå blitt konkludert med at Ryan har hatt en overbelastning i lysken, sannsynligvis i senefeste. 

- Jeg burde kanskje lyttet til kroppen og tatt grep tidligere, og tilføyer:

- Nå har alt handlet om å styrke opp muskulaturen i lyskeområdet best mulig. Jeg har måtte trene meg tilbake. 

Tilbake for fullt

Nå ser alt ut til å gå veien for 21-åringen. Mandag var han tilbake på treningsfeltet og første økt med ball. Flere måneder med riktig opptrening og fokus har vært nøkkelen. 

- Jeg er så heldig at Eirik Bjærke (tidligere medisinisk ansvarlig i Vålerenga red. anm.) følger meg opp hver eneste dag. Jeg  har stor tro på at dette kommer til å gå veien. Jeg har aldri følt meg så bra som nå, sier Ryan som snart er å se tilbake 2 x 45 min.

Annonse fra Obos-ligaen: