Slik har han bygget et A-lag på nytt

Han var kjent som spissen Christian Johnsen. Nå er han sjefen sjøl.

Annonse:


Gjennom flere artikler i Oppland Arbeiderblad har det siden høsten 2016 blitt belyst hvordan Christian Johnsen har innført “sitt regime” i Raufoss Fotballs herretropp. Metodene og målet er på ingen måte tilfeldig.

Spissen Christian Johnsen fra Lillehammer.

Det er slik han var husket på Raufoss: En giftig spiss som ga valuta for inngangspengene nesten i hver eneste kamp for alle som så Raufoss spille i årene 2000 til 2003. 42 mål på 78 kamper er tallene fra hans tid som spiller i gult og svart.

7. desember i 2016 gikk Johnsen fra å være “spissen” til å bli “treneren” for folk på Raufoss. Mange ville nok bruke uttrykket “han kom hjem”.

– Jeg ble veldig glad i klubben og folka rundt da jeg var her sist, og det er en av grunnene til at jeg takket ja, sa Christian Johnsen etter å ha blitt presentert som ny hovedtrener den dagen.

Understreker tålmodigheten

Johnsens første treneroppgaver på seniornivå ble Raufoss Fotball. Selv om erfaringen som hovedtrener på seniornivå var liten, hadde Johnsen ryggsekken full av kompetanse og fotballkunnskap da han ankom et vinterkledd Toten. Disse egenskapene har 41-åringen for alvor tatt i bruk.

Johnsen viste tydelig da han kom til Raufoss at han visste hva han ville kreve fra sine utvalgte spillere. Og kravene må være tydelige når man er en 2. divisjonsklubb fra et lite tettsted. Utskiftningene er store fra år til år.

– Det er mye jobb i den perioden hvor vi mister spillere og må skaffe nye, sier Johnsen.

– I mitt hode er kontuinitet og utviklede relasjoner over tid en nøkkel til suksess. Derfor sier vi i Raufoss Fotball til alle unge spillere at de må være tålmodige. Vi ønsker å jobbe med de samme spillerne over tid. Vi tror det er best for klubben og for spilleren selv, sier han, og påpeker at samhandling overt tid må skje både på og utenfor fotballbanen.

Christian Johnsen 2

Hva ser man etter?

Christian Johnsens tanker om hvordan man få spillergruppa til å fungere sammen er notert

Når han snakker om kontiunitet, sier han videre at han er glad for at Ole Kristian Lauvli har signert en langtidskontrakt. Han er også fornøyd med å ha med seg Snorre Strand Nilsen, Marius Alm, Kevin Jablinski, Rino Lund Johnsen, Martin Heiberg, Ryan Doghman, Oskar Johannes Løken, Emile Dadjo, Anton Henningsson, Henrik Fløgum, Håvard Nome, Per Kristian Jansen og Fredrik Greve Monsen også i 2018.

Men hvordan jobber teamet, hvor Christian ikke er alene, med å finne de riktige spillerne før en sesong? De som skal komplimentere troppen med spillerne som ble med fra året før?

Han kan fortelle oss om flere punkter.

– Det handler om å lete etter spillere med 1) ambisjoner, 2) utviklingspotensial, 3) holdninger og 4) positiv personlighet, sier Johnsen.

– Så må dette henge sammen med klubbens budsjett og økonomi, legger han til.

Foran 2018-sesongen måtte Johnsen & Co. hente sju nye spillere for å fylle troppen. Raufoss må lete på andre hyller enn toppklubber og lag som holde til i store byer kan. I hovedsak har Raufoss sett etter spillere som kan utviklet.

– Vi har rekruttert mange fra Regionsligaen. Matias Belli Moldskred, Ingolfur Örn Kristjansson, Simen Giæver og Edvard Linnebo Race. Det vi kan tilby spillere er god treningskultur, godt miljø og trivsel, sier han.

Johnsen forteller til sist at det er viktig å sette sammen en tropp med balanse av forskjellige spilletyper - som går godt sammen sosialt.

Knyttet til flere klubber

Når Christian Johnsen hadde stablet på beina et mannskap, var det endelig duket for fotballsesong igjen. Johnsen skrev våren 2018 under på en ny kontrakt, slik at han nå har kontrakt ut 2020-sesongen.

I årets sesong er det flere lag Johnsen er “under huden” på. Det hjelper sannsynligvis når taktikken skal legges foran viktige kamper. Mjølner, Moss, Stabæk (vi møter 2.-laget) og Fram Larvik er klubber som Johnsen kjenner godt.

Faren til Johnsen er fra Narvik, hvor Mjølner holder til. Han spilte juniorfotball der. Som back.

– Min første fotballdrakt var en Mjølner Narvik-drakt, og jeg holdt med de da jeg var liten. Mjølner hadde sin storhetstid på 80-tallet og var både på nest høyeste og høyeste nivå, sier Christian.

I 1998 hentet Knut Thorbjørn Eggen Johnsen til Moss da de rykket opp til eliteserien. I tillegg til spill på øverste nivå fikk Christian debut på U21-landslaget. Han var samtidig plaget med skader.

– Moss var en kameratklubb og et ungt mannskap som spilte klassisk 4-3-3 etter inpsirasjon av Nils Arne Eggen. Vi nådde semifinalen i cupen og røk på straffer mot Stabæk etter at vår svenske venstreback fikk strekk i tilløpet og sleivet utenfor med seks meter, sier Johnsen.

I Fram Larvik har Christian jobbet som spillerutvikler og trenerkoordinator, samtidig som han jobbet ved NTG Bærum. Toppidrettsgymnaset var også årsaken til at Johnsen hadde mye med Stabæks spillere å gjøre. Både A- og B-lagsspillere har hatt Johnsen som lærer i blant annet historie og matte.

– Det er nok bra at mange av de satset på fotballen, sier Johnsen lattermild.

Denne saken er også å finne i vårt Raufoss Fotball Magasin. Ikke sett det? Spør oss på neste hjemmekamp!

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 11.08.2018
Skrevet av: Erik Børresen, Foto: Marius Mykleset