Ole Amund Sveen, tidligere Raufoss-spiller. Nå i Sogndal.

Sniktitt på motstanderne - del 1

Det nærmer seg sesongstart, og vi tar en titt på våre kommende motstandere! Les deg opp før sesongen her.

Annonse:

Vi vet alle hvordan vår egen klubb har gjort det i sesongoppkjøringen, men før det hele sparkes i gang 31. mars, er det også greit å ta en liten sniktitt på hvordan motstanderlagene ligger an. Siden sist vi var i OBOS-ligaen har det vært litt utskifting av lag – noen har rykket opp, andre har rykket ned, både til og fra Eliteserien og 2. divisjon.

Vi tar for oss lagene i tre deler, og under kommer den første. Lagene blir presentert etter rekkefølgen vi møter dem. Les deg opp før sesongen nå!

Nest-Sotra

Fjorårets plassering: 6. plass, spilte om opprykk til Eliteserien.

Vinterens kamper: Klubben fra havgapet utenfor Bergen startet året tøft med treningskamper mot to Eliteserie-lag. De grønnkledde testet formen mot både Brann og Haugesund, men kom til kort mot dem begge – til tross for at de i begge kampene scoret mål. Senere har de møtt mer jevn motstand, i for eksempel Åsane, Fredrikstad og Start, men det eneste laget Sotra-laget har seiret mot er det nyopprykkede Eliteserie-laget Viking. Der ble sluttresultatet hele 3-2 til de grønne. Deres siste treningskamp var mot Start, som Raufoss møter i tredje serierunde. Kampen ble spilt på Marbella, og endte 0-0. Det kan se ut til at kjempeformen Nest-Sotra hadde i fjorårssesongen har dabbet litt av, men det skal nevnes at de har styrket laget betraktelig med spillere fra blant annet Brann, Sogndal, Levanger og nedrykkslaget Åsane – mens overgangene til Sondre Liseth og gil Selvik kan sies å være deres største tap.

Sist møte med Raufoss: Lagene har ikke møtt hverandre tidligere.

Sandefjord

Fjorårets plassering: Nedrykk fra Eliteserien, 16. plass.

Vinterens kamper: Sandefjord har ikke overbevist i sesongoppkjøringen, og går inn i åpningen med tre strake tap i treningskampene. Dette mot henholdsvis Mjøndalen, Viking og spanske Linense. Det eneste laget de har seiret over, med 1-0, er det estiske laget Nomme Kalju. De startet vinterkampene med to uavgjorte mot Skeid og Fram. De har et spanskdominerende trenerteam rundt seg, som har hatt store utskiftninger i stallen etter nedrykket. De har imidlertid fått inn en god del spennende spillere, som for eksempel Vidar Ari Jónsson fra Brann og Tobias Hammer Svendsen fra Molde. Selv om de ikke har vist sine sterke sider i oppkjøringen, kommer de nok til å være en tøff nøtt å knekke.

Sist møte med Raufoss: Sandefjord har møtt gul og svart motstand en rekke ganger – mens begge lagene har vært i 1. divisjon. Sist lagene møttes var i 2016, men det var ingen lystig affære for våre menn. Begge oppgjørene gikk i favør vestfoldingene, med henholdsvis 0-2 i Raufoss og 3-1 i Sandefjord. Om vi ikke tar med disse kampene i beregningene, og kun ser på oppgjørene som ble spilt på tidlig 2000-tall, står lagene med likt antall seire: 5-5, og ingen uavgjorte. Eneste uavgjortkampen mellom oss og hvalfangerne i nyere tid var i 2008, da det endte 3-3 i en treningskamp. Raufoss har imidlertid hatt for vane å score mye og vinne stort, når de først har vunnet mot Sandefjord – ofte står det både tre og fire mål på tavlen når dommeren blåser av kampen.

Start

Fjorårets plassering: Nedrykk fra Eliteserien, 15. plass.

Vinterens kamper: Start har vist gode takter i treningskampene denne vinteren. De åpnet oppkjøringen med 1-1 mot Brann på Gran Canaria, og siden seiret to ganger mot Jerv og en gang mot finske Inter Turku. Deres to tap i vinter kom mot Eliteserie-lagene Haugesund og Bodø/Glimt. Etter nedrykket har også de, i likhet med Sandefjord, opplevd store utskiftninger. Mye tyder likevel på at sørlendingene ikke vil slå seg til ro i OBOS-ligaen, i det de har kalt «veien tilbake».

Sist møte med Raufoss: Det begynner å bli en god stund siden de to gule og svarte lagene var i samme divisjon, vi må faktisk helt tilbake til 2004 for å finne lagene sammen i 1. divisjon. Dermed er det ikke så relevant å nevne tidligere møter for årets oppgjørs skyld, men mer for historien. Det er heller ikke så positiv lesning med Raufoss-øyne når vi ser på statistikken. Start har vunnet 10 av 14 møter. Men om vi ser tilbake til 2003, er det en kamp vi gjerne ser reprise av: Da sto det 2-7 på resultattavlen i Kristiansand! Det er for øvrig sist Raufoss gikk seirende ut av et møte med klubben fra det blide Sørlandet.

Strømmen

Fjorårets plassering: 11. plass.

Vinterens kamper: Med unntak av Stabæk og Vålerenga, har Strømmen kun møtt lag i samme divisjon som dem selv i deres sesongoppkjøring. De seiret knapt over Tromsdalen, og klart over KFUM. Men mot resten, henholdsvis HamKam, Sogndal og våre egne gutter, har de tapt. Det er kanskje litt liknende takter fra Strømmen som vi så i forrige sesong. De har gjort noen signeringer i forkant av avspark 2019, blant annet erfarne Mats-André Kaland, som spilte samtlige kamper fra start for Ull/Kisa i fjorårssesongen.

Sist møte med Raufoss: Strømmen kom på besøk til Raufoss i februar i år, til en målrik treningskamp. 4-3 endte oppgjøret, etter at Raufoss snudde kampen fra 1-3 til 4-3 i løpet av siste halvdel av andreomgangen. Tidligere var det i 2016 vi møtte dem sist. Da gikk begge kampene i favør Strømmen, med et ellevilt oppgjør på Nammo som til slutt endte 4-5 (!). I lagenes fem siste oppgjør står begge lag med to seire, samt en kamp uavgjort.

Sogndal

Fjorårets plassering: 4. plass, spilt om opprykk til Eliteserien.

Vinterens kamper: Sogndal viser som vanlig styrke, og sesongoppkjøringen har ikke vært noen unntak. De eneste tapene de har gått på har vært mot internasjonal motstand – CSKA Moskva, en av Russlands beste klubber, og estiske Flora. Resten av kampene har vært mot ulik norsk motstand, hvor de klarte å matche Eliteserie-laget Kristiansund med 0-0, og det samme med fjorårets tabellnabo Aalesund. Saftlaget seiret mot resten, og viser at de fortsatt tilhører høyst på øvre del av tabellen.

Sist møte med Raufoss: I 2017 kom Sogndal på besøk til Raufoss i cupen. Det skulle gå nesten 80 minutter før den første ballen satt i nettet, i favør gjestene. Like etter satte de sitt andre, og 0-2 ble resultatet. Da var det ti år siden sist de to klubbene møttes, hvor Raufoss tok lengste stikk på hjemmebane og Sogndal lengste stikk på eget gress.

Dette er de første fem motstanderne våre i årets OBOS-liga. Følg med videre for å lese mer om de neste ti, og tell ned mot sesongstart med oss!

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 18.03.2019
Skrevet av: Martine Markussen / Foto: Oppland Arbeiderblad