lagbilde høst 2023

Slik je ser det: Stolthet, superundertøy og klubbskjerf!

Snøen laver ned over Nammo Stadion, fotballsesongen er på hell - og her kommer årets siste "slik je ser det" fra Tom Løkken.

Annonse:

- Av alt som er uviktig her i verden – er fotballen det viktigste! Ordene kom fra Liverpool FC`s legendariske manager Bill Shankly. Mannen som bygde opp vinnerkulturen i LFC og førte klubben til flere seriemesterskap i England på 70-tallet.

Ordene har fortsatt tyngde - i alle fall på Raufoss. Aldri har jeg opplevd mer entusiastiske Raufoss-supportere enn da Raufoss hjemvendte sønn, Andreas Østerud (23) møtte Gard Simenstads supre innlegg fra høyrekanten og satte ballen perfekt oppe i krysset mot fjorårets Eliteserielag KBK på Nordmøre stadion. Raufoss ledet 1-0 mot et formsterkt KBK – som fighter om kvalik til Eliteserien igjen…

 

Det ble stille …

Da så den lille magikeren Loris Mettler hentet opp sin egen corner, la ballen kjapt til rette og fra 18 meter skrudde lærkula oppe i krysset via stanga – med millimeters presisjon – og 2-0!

3722 tilskuere på stadion ble stille som i graven. - mens jubelen fra Retro kunne høres over det meste av sentrale strøk av ammunisjonsbyen. Ja til og med nederst i Storgata (les Gjøvik) ble det registrert – hevder patriotiske gul-svarte tunger…

kamp-plakat nov 23.jpg

At hjemmelaget slet seg til en redusering kunne ikke påvirke stemningen i ”seiersbussen” nedover Gudbrandsdalen denne søndagskvelden. Vårt kjære Raufoss Fotball hadde klart jobben igjen. OBOS-liga kontrakten var sikret – og alle såkalte eksperters tips ble gjort til skamme.

 

Viktig for regionen

At Raufoss Fotball fortsatt hører hjemme i norsk toppfotball er en stor prestasjon. Det er ingen selvfølge, men like fullt er klubben inne blant de 25 beste lagene i Norge. Og norsk klubbfotball er bedre enn noen gang. I E-cupen feier Bodø Glimt banen i Istanbul mot storklubben Besiktas, og Molde – pr dato rangert som nummer fem i gamlelandet – slår de svenske mesterne Hacken med utklassingssifre to ganger på fjorten dager…. Og i kampen om neste års E-cup-spill ligger Viking oppe blant det tre - fire beste. De fikk bank av Raufoss Fotball i 4.runde.

Stolthet

På Raufoss har vi alltid vært stolte av en industri og næringspark med bedrifter som spiser kirsebær blant de store ute i det globale markedet. At Nammo i dag er en av Europas viktigste bedrifter sier mye om også industrikulturen vi er en del av. Skal vi fortsatt være på topp må vi bygge på tradisjon, patriotisme og stolthet over hva som presteres – på og utenfor banen.

Vi må hente de beste forskerne, de beste ingeniørene de beste IT-ekspertene og økonomene for å få topp resultater. Dette har ”Ammunisjonsbyen” gode erfaringer med.

Fotballen er ikke noe annerledes. Vi må hente inn en god spiss og en midtbanespiller om vi trenger det – for å få ønskede resultater, samtidig som vi må utvikle egen arbeidskraft/kompetanse. Strategien er den samme – innafor som utenfor gjerdet.

.

Trampeklapp

Glem ikke at da Raufoss ASA (1998) ble delt opp og solgt – stykkevis og delt - så var det kulturen og kompetansen som ble kjøpt av de store multinasjonale selskapene. Det var gutta ”på gulvet”- folkene – som var interessante.

Nettopp denne erkjennelsen er viktig også når det gjelder fotballen vår. Stoltheten, patriotismen og entusiasmen.

Etter triumfen i Kristiansund var det trampeklapp på ”onsdagskaffen” da trener Jørgen Wålemark ankom. Hele 65 trofaste hadde tatt seg ut i snøværet. Fantatisk!

At 30 av disse kom tilbake to timer senere på treninga i vinterværet på Nammo stadion - for å applaudere spillerne , sier det meste… Det er folk med ”hjartet på rette staden”.

Ingen smitte-effekt…

Like stolte var man imidlertid ikke fire hundre meter lenger ned i gata – i Rådhuset. Der skulle det nye Formannskapet ta stilling til utbyggingen av Nammo stadion og arealet rundt. Noen smitte-effekt etter triumfen mot KBK var ikke å kunne oppdrive. Det får vi ta til etterretning - og eventuelt komme tilbake til.

Skal en liten by som Raufoss henge med i toppen av norsk fotball så er man avhengig av støtte av både byens, kommunens og regionens innbyggere. Fotballen blir bare større og større – internasjonalt som i Norge. Pengene blir større. Bare i media-penger  fra Norsk Toppfotball er årets innsats verdt mellom 8 og 10 millioner kroner. TV-avtalene er lukrative- og vi har sett bare begynnelsen ….

 

Ny hverdag

Raufoss Fotball står ovenfor en formidabel oppgave når man skal utvikle klubben og anleggene - for å være forberedt til toppfotballen.

Vi må forholde oss til en ny hverdag –uten hjelp fra f.eks media. Media-hverdagen har forandret seg raskt. Gjøvik-avisen Oppland Arbeiderblad – som ynder å kalle seg regionalavisen for Vestoppland – fant ikke en gang bryet å reise til Kristiansund og matchen mot KBK. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle få oppleve.

Skivebom

OA som har vært svært opptatt av at klubben skal få fram lokale spillere var ikke til stede da 16-årige Torjus Engebakken gjorde sin debut med brask og bram mot KBK.

Ikke siden Svein Grøndalens debut mot Molde i 1973 (Eliteserien) har regionen hatt en yngre spiller som har debutert fra start i norsk toppfotball.

Jørgen Wålemark visste hva han gjorde. Torjus viste at er man god nok er man også gammel nok. Ha ga laget fin løpskraft og fysisk styrke. 16-åringen blir garantert og se mot Bryne søndag - selv om han gikk under OA-radaren. Det rev i et gammelt journalisthjerte som tilfeldigvis også er gult og svart.

Jeg kaster et blikk ut fra kontorvinduet i Veltmanåvegen – opp mot Raufoss Industripark Area og Nammo stadion. Det er lite som innbyr til fotballfest – i mårra. Men fest blir det!

Fram med strikkelua, vottene,  superundertøyet og Raufoss-skjerfet. Nå skal vi lage en real avslutning på en sesongen som trener Jørgen Wålemark og daglig leder Fredrik Greve Monsen og Raufoss Fotball kan være stolte av.

Mens snøen laver ned er gode, gamle driftsjef Trond Halvorsrud, sammen med Kjell Nymoen og Kjell Åge Pinslund i gang med å trylle fram en grønn, innbydende matte for siste gang denne høsten.

Vi sees ved bålpanna, med gløgg og pepperkaker, til fotballfest mot et formsterkt Bryne på søndag!

 

Slik spilles siste runde i OBOS-ligaen søndag kl 14.30.

Raufoss –Bryne

FFK-Jerv

KIL-Moss

Ranheim-Hødd

Åsane- Sandnes Ul

Sogndal- MIF

Start-KFUM

Skeid-KBK

Annonse fra Obos-ligaen: