Slik je ser det: En vårsesong vi kan være stolte av

Tom Løkken oppsummerer på sitt karakteristiske vis vårsesongen - og ser inn mot søndagens match mot IK Start på Nammo Stadion.

Annonse:

Faktum er at årets utgave av ”ammunisjonslaget” har overrasket positivt så langt. Riktignok gikk vi på en liten smell mot Ranheim i siste runde, men framfor alt er det morsomt å se et mannskap som ”blør for drakta”. En gjeng som gir alt.

Med en slik innstilling er det avgjort mulig å hente hjem nye poeng på Nammo Stadion søndag ettermiddag. Da skal ”amerikanske ” Start – fra idylliske Sørlandsbyen Kristiansand, vise sine nye eiere at klubben er verdt de 40 millionene som investorgruppen går inn med i løpet av de de neste ti årene. Vi synes at tradisjonsrike Start, med en posisjon på Sørlandet og en historie i norsk toppfotball, er priset usedvanlig lavt. Det er da ikke Fløy det er snakk om, men selveste Sørlandets stolthet, IK Start.

 

Nær konkurs…

Ny frisk kapital var imidlertid nødvendig for å unngå konkurs eller degradering.

Men slik vi forstår dette, uten at vi kjenner detaljene i avtalen - så er klubben solgt med hud og hår.

Start har vært gjennom en lang periode med investorer som har gått inn og ut. De mest kjente var Erik Soler og advokaten Ernst Ravnås. Sistnevnte ble så lei av problemene at han tok med seg sin kjære, Sissel Kyrkjebø og fant roen i Søndre Land. All historikk viser at det ikke går lang tid før Start er tilbake i trøbbel.

Start har slitt denne vårsesongen - både på og utenfor banen. Azar Karadas, den tidligere Brann-stopperen, har overtatt treneransvaret. At laget har underprestert er hevet over all tvil, og derfor var triumfen hjemme mot Stabæk sist helg kjærkommen. Verken Start eller Aalesund hører hjemme i bunnen av OBOS-ligaen. Begge vil nok sørge for at de henger med utover høsten.

Med nye eiere og tre poeng mot Stabæk bak seg, er optimismen tilbake på Sørlandet. Det blir en tøff oppgave for et skadeskutt Raufoss-mannskap søndag ettermiddag.

 

Ikke halvspilt

Raufoss Fotball har gjort en vårsesong bedre enn de fleste hadde forventet.

Glem ikke at trener Jørgen Wålemark måtte hente inn erstattere for toppspillere som Hammer og Frøysa – begge solgt til Ålesund, mens Gard Simenstad har hatt suksess i HamKam og Loris Mettler ble solgt til Sandefjord - og Johnsgård vendte tilbake til Tromsø og Eliteserien. Når vi så legger til at trønderduoen Bratbakk /Haltvik havnet på Færøyene og i KFUM, så sier det mye. I tillegg har Andreas Helmersen funnet seg godt tilrette i Egersund - og scorer som i glansdagene.

Ja. så er det enkelt å forstå at vinteren ble hektisk for Jørgen Wålemark og Fredrik Greve Monsen på spillermarkedet.

 

Hatten av

Jeg tar gledelig av meg hatten i beundring for ”klubben i mitt hjerte” – og den jobben som er gjort . Et helt nytt mannskap er bygget opp. Selv om alt ikke har gått på skinner, er poengfangsten – 15 poeng på 12 kamper –rett og slett imponerende sterk. Tre poeng opp til tet-gruppen og to poeng ned til kvalik er fasiten, med en kamp mindre spilt enn konkurrentene.

 

At Raufoss Fotball er dyktige på å finne typer og bygge opp unge spillere er kjent i norsk toppfotball. År etter år har vi måttet gi fra oss våre beste spillere - noe som har vært nødvendig grunnet en anstrengt klubbøkonomi.

 

OBOS-ligaens beste keeper!

Jørgen Wålemark – og hans team - har hatt en fin hånd med et helt nytt Raufoss-mannskap i OBOS 2024. Våre såkalte eksperter i rikspressen og TV har igjen tippet Raufoss Fotball nord og ned. Det er vi blitt vant til. Vi er kanskje ikke så sexy som en del andre, ei heller like store i kjeften som en del av våre konkurrenter. Men vi kan ”gamet” og har god erfaring og kompetanse å banke i bordet med.

Årets Raufoss–utgave er bedre enn tidligere fordi: Lagkapteinen Ole Kristian Lauvli i buret er vanskeligere å lure enn noen gang. Veteranen har spilt en glimrende vårsesong. Torpingen er trolig OBOS-ligaens beste keeper.

Trenerteamet har satt sammen et homogent mannskap hvor fysikk, innsats og tæl står sentralt. Det skal ikke være lett å skubbe seg på karer som Jamal Haruna, Kristoffer Hay, Marius Alm og Adrian Hansen - som har utgjort en treer bak som har satt seg i respekt. Bare 13 innslupne mål så langt sier det meste. Det er bare Bryne - med 12 mål – som har vært tettere.

Torjus på U18-landslaget

I tillegg til rutinerte gutter med fysikk har Raufoss Fotball gjennom denne våren fått fram en ny landslagsspiller, Torjus Engebakken (17). Han fikk sin debut i forrige uke på 18-årslandslaget i firenasjoners turnering i Kroatia. Der fikk han med seg tre matcher mot vertsnasjonen Kroatia, samt Tyrkia og Montenegro. Han gjorde sine saker utmerket og representerte vår klubb på en glimrende måte - og var også sterkt medvirkende til norsk triumf i alle tre matchene og turneringsseier. Vi gratulerer!

Torjus viste allerede i fjor høst at han har det som skal til for å spille i OBOS-ligaen. Han er anvendelig, kan brukes både som sideback, kant, sentralt som stopper, og anker på midten, samt indreløper. Vi vet ikke om han noen gang har forsøkt seg som keeper?

Hans mentale og fysiske styrke gjør at han allerede har betydd mye for vårt mannskap denne vårsesongen. En ung gutt som alltid gir 100% - og går i ”krigen”. Derfor må han også sone for sine to gule kort mot Ranheim i søndagens match.

torjus to gule.jpg

 

Lynum – frisk pust

Denne vårsesongen er det også en annen nykomling som har presentert seg i Raufoss-drakta, nemlig trønderen Jan Inge Lynum (24). Han ble hentet fra Elverum foran årets sesong. Lynum har gått gradene i RBK-akademiet. Etter en litt tung start har Lynum vist seg å ta OBOS-nivået med glans. Han blir bare bedre og bedre i Raufoss-drakta og mer og mer sentral i laget. Ikke minst hans løpskapasitet og offervilje er imponerende.

lynum tatt nivået.jpg
Jan Inge Lynum (Foto: Marius Mykleset)

Sander Nordbø (21) ble hentet fra Notodden i vinter og har vist sitt talent gjennom vårsesongen. Litt tempoutfordringer har han hatt, men med sin gode fysikk, ro, gode teknikk og overblikk har han satt seg i respekt på midtfeltet. Avgjort et stort talent, som vi håper tar neste steg i Raufoss-drakta.

Jakob Nyland Ørsahl (23) har også gjort en fin vårsesong. Etter mye benkesliting etter mange skader, har moldenseren sluppet til denne vårsesongen - og har vist at han har en ”silkefot” av et pasningsbein og har fått sitt definitive gjennombrudd i Raufoss-drakta.

 

Ta ut det siste..

Søndagens oppgjør mot Start bærer preg av at det går mot ferietid. Avgjort et tøft spilleprogram gjennom våren har gjort at skadene har begynt å melde seg.  At vi har to så sentrale brikker som Nico Fremstad og Kebba Badjie, ute for resten av sesongen, samt Eduards Emsis  og Magnus Fagernes ute i noen uker til, betyr at vi må vurdere å hente inn ny kvalitet det kommende overgangsvinduet.

Vi kan ønske oss et par tre kvalitetsspillere til i troppen. Med det på plass og en høstsesong av god gammel Raufoss-merke - så kan dette bli svært så interessant utover høsten….

Men først karer: brett opp ermene - og gi jernet mot Start! Gi de ”sørlandske amerikanerne” noe å tenke på når de skal innta svabergene – og nyte feriedagene i idylliske omgivelser denne sommeren.

For vi må vise dem hvem som produserer tung skyts, året rundt og døgnet rundt …

Annonse fra Obos-ligaen: