Raufoss etablerer "GATELAG"

Raufoss fotball samarbeider med Gjøvik Kommune, Vestre Toten Kommune og Østre Toten Kommune om å etablere gatelag. Dette er et tilbud til mennesker med rusrelaterte utfordringer. Oppstart første uken etter påske.

Hva er gatelaget?
Fredrikstad FK startet som første toppklubb opp med gatelag for mennesker med rusrelaterte utfordringer allerede i 2011. Prosjektet ble en stor suksess med svært mange positive ringvirkninger, både for klubben og for deltakerne selv.

Fredrikstad la plattformen til videre satsing for Fotballstiftelsen, og ble en mal for de andre klubbene. I 2013 etablerte både Stabæk og Asker fotballag for mennesker med rusrelaterte utfordringer. I dag er hele 22 klubber tilknyttet Fotballstiftelsen og driver fotballaktivitet på dagtid.

20190808_ILCE-7RM3DSC08310_gatelag-ullevaÌ_l-1-copy-700x400
Bilde hentet fra fotballstiftelsen.no

Fotballen har en enorm kraft. Den er inkluderende og engasjerende. Toppfotballen ønsker å bruke sin posisjon til å utgjøre en forskjell for en svært vanskeligstilt gruppe i samfunnet. Målet er å skape en bedre hverdag for utøverne. 

Raufoss Fotball har vist at det går an i et lite samfunn å skape aktivitet for alle, samt bli en del av norsk toppfotball. Vi skal være en klubb for alle, både i forhold til spillerutvikling, sosial arena, lokal forankring, samlingssted – altså være «en klubb for alle».

Idrettens aktivitetsfokus og inkluderende vesen vil kunne medvirke til bedre helse, psykisk og fysisk, og ernæringsmessige gevinster for mennesker med rusrelaterte utfordringer. Dette vil gi økt mestringsevne og medborgerskap.

Aktivitet

Raufoss sitt gatelag er et lavterskeltilbud for mennesker med rusrelaterte problemer, uavhengig av kjønn, etnisitet og seksuell legning. Alle som har eller har hatt utfordringer knyttet til rus kan delta. Vi skiller ikke mellom jenter og gutter og har ingen aldersgrense. Alle er velkommen!

Raufoss arrangerer to treninger på dagtid i uken, samt kampaktivitet. Trenerne er kvalifiserte fotballtrenere. Mange av trenerne med svært lang bakgrunn fra fotballen.

DSC_0821
Foto: Kjersti Homb Jakobsen

Jarl André Storbæk er hovedtrener for Gatelaget. Han har vært fotballspiller for blant annet Vålerenga, Strømsgodset, Raufoss og Nybergsund. Etter fotballkarrieren har han jobbet mange år som trener i forskjellige klubber. I dag er han spillerutvikler for A-laget til Raufoss, og trener for Gatelaget vårt. 

Skjermbilde-2020-11-26-kl.-10.04.44
Figuren viser dagens etablerte gatelag - flere er på vei!

Det serveres mat i forbindelse med hver trening og kamp, og spillerne får tilgang til garderober, fasiliteter og en varm dusj. Klubben holder alle spillerne med nødvendig fotballutstyr.

Det arrangeres kamper mot de andre gatelagene, og felles sosiale aktiviteter utenom treningene.

Fotballstiftelsen

Fotballstiftelsen er en ideell og livsnøytral stiftelse som leder og gir støtte til toppklubbenes gatelag.

90770124_220227025996969_7649956887324000256_n-700x400
Bilde er hentet fra fotballstiftelsen.no

Fotballstiftelsens målgruppe er mennesker med alle slags former for rusmiddelavhengighet. Med det mener vi personer i aktiv rus, mennesker under rehabilitering eller dem som har klart å bli rusfrie.

Gjennom fotballen kan mennesker med rusrelaterte utfordringer oppleve et trygt fellesskap hvor de etablerer et nytt nettverk. De blir en del av en klubb og opplever mestring både på og utenfor banen. Dette gir dem igjen verdighet og tro på seg selv. Mange av utøverne våre har klart å bli rusfri gjennom aktiviteten og noen har også kommet seg ut i jobb.

Siden Fotballstiftelsen ble etablert i 2015 har nå over 350 spillere kommet ut i lønnet arbeid eller skolegang. I rekordåret 2020: 58 spillere fant veien helt eller delvis til arbeid og 20 gjeninntok  plassen på skolebenken.

Vi trenger frivillige til å være med å bidra rundt laget, har du tid og lyst til å bidra med stort eller smått - ta kontakt med Hege Teig.

Deltakere rekrutteres gjennom de ulike kommunene.

[email protected]

Mob.: 992 53 555 (Hege Teig)

 

 

 
Annonse fra Obos-ligaen: