Davids kamp mot Goliat

Aldri har det vært større penger i norsk toppfotball. Aldri har det vært større interesse for norsk klubbfotball. Og aldri har norsk klubbfotball vært bedre. I kjølevannet av Erling Braut Haaland og Martin Ødegårds knallsuksess i City og Arsenal har klubbfotballen her hjemme på berget blomstret som aldri før. Norge har overtatt tronen som Nordens ledende fotballnasjon - som nummer 14 på UEFAs ranking. Vi har overtatt Danmarks plass som ledende i Norden.

Annonse:

Rosenborg, Bodø Glimt og Molde har vist veien - også ute i Europa. Klubbfotballen har opplevd en revolusjonerende tid på de siste 25 årene. Fra en ren amatørstatus til full-profesjonell liga både i Eliteserien og i OBOS-ligaen. Det jobbes unektelig godt i både klubber, NFF og i Norsk Toppfotball fortiden – det være seg både på og utenfor banen. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 1980-tallet, da norske lag ikke var gode nok for svenskene i treningskamper før sesongstart.

Betyr ikke alt, men…

Mediebildet er også forandret. TV-pengene er avgjørende for fotballens utvikling. I dag kan du se alle Raufoss Fotballs kamper på riksdekkende TV. Det skaper blest og interesse - ikke bare hos publikum, men også hos sponsorer. Derfor hardner også kampen om fortsatt å være en del av norsk toppfotball til. For om ikke penger er alt – så betyr millionene fra «mediakaka» mye for klubbene. For de fleste av klubbene i OBOS-ligaen betyr tilskuddet fra Norsk Toppfotball minimum 25% av driftsinntektene. Det sier det meste…

Vi snakker her om nivå to i norsk fotball.

Det sier seg selv at når utviklingen i norsk toppfotball er slik at storheter som Brann, Vålerenga, Stabæk og AaFK må tåle degradering fra Eliteserien så betyr det svært mye for interessen for OBOS-ligaen. Selv har jeg vært involvert i Raufoss Fotball fra tidlig 60-tallet – som spiller, klubbleder og det meste – men aldri opplevd at stadion er utsolgt (95%) en uke før hjemme-premieren mot Vålerenga kommende lørdag. Det er rett og slett historisk!

Davids kamp mot Goliat

At Vålerenga har en egen klang i norsk fotball, er hevet over tvil. Det skal egentlig ikke være mulig for VIF å rykke ned med de økonomiske ressursene de råder over. Men som sagt - penger er fortsatt ikke alt i norsk fotball. At klubbene - selv etter betydelige budsjettkutt – er storfavoritt til å rykke rett opp igjen er en selvfølge. I budsjett er det vel bare Stabæk som kommer i nærheten av VIF - som har et budsjett på over 110 millioner kroner foran årets sesong. Til sammenligning har Raufoss Fotball 28 millioner- inklusiv driften av både hallen og Nammo Stadion.

Jordnære og dyktige Geir Bakke ble hentet til Intility for å redde VIF. Han lyktes ikke. Hans siste sjanse ligger i å føre VIF gjennom OBOS-ligaen og tilbake til Eliteserien – på kortest mulig tid. Noe annet vil ikke være akseptabelt for eier Tor Olav Trøym og hans investeringslyst. Han mener alvor - og har hentet inn tidligere generalsekretær i NFF og Sepp Blatters mangeårige høyrehånd i FIFA, Kjetil Siem i direktørstolen. Det er riktignok gode tider i shipping for tiden - men mere enn et år i OBOS-ligaen holder neppe tålmodigheten til Trøym. Det vet Kjetil Siem og hans svenske sportssjef Joakim Jønsson. Sistnevnte var knallhard i TV2 studio som ekspertkommentator før han overtok i VIF. Fallhøyden kan bli vel drøy.

VIF - så kommer resten

Hvordan man snur og vender på det - VIF er tidenes største favoritt i OBOS-ligaen. Det til tross for at hvert eneste mannskap de møter har et sterkt ønske om å slå «undenfra», Det vil bli David mot Goliat i 30 serieomganger.

Bak VIF er det Stabæk som tippes som en tøffeste utfordreren. Amerikaneren Bob Bradley, lagets solide trener, forble på Nadderud tross nedrykket, Stabæk har mye ungt og bra på gang. Vi er imidlertid ikke trygge på at det er en selvfølge at det blir direkte opprykk - men at Stabæk kommer til å sette farge på årets OBOS-liga er vi trygge på.

Like trygge er vi ikke på Aalesund. Selv med flere spillere – Frøysa, Hammer, Nessø og - alle med erfaring fra Raufoss-skolen, så skal det bli vanskelig. En fordel er at Christian Johnsen kan OBOS-ligaen bedre enn noen. Den tidligere Raufoss-treneren vet hva som kreves. Det kan bli avgjørende for Aafk.

.

Sogndal og KIL

Ellers er det verdt å merke seg at Sogndal og Kongsvinger fortsatt regnes som de sterkeste kandidatene til kvalifiseringsplassene. VI føler oss ikke sikre på det. Her blir det beinhardt igjen. KIL er flinke til å prate opp seg selv. Sjefen sjøl, Espen Nystuen er nok en dyktig fotballmann, men det spørs om ikke han er en bedre som PR-mann.

Raufoss-trener Jørgen Wålemark og sportssjef Fredrik Greve Monsen har jobbet iherdig gjennom hele vinteren med å erstatte høstens salg. Mye tyder på at man har lykkes bra. Treningskampene har vært positive. - med unntak av det siste kvarteret mot Sogndal.

Vi mener den utgaven av Raufoss Fotball som entrer Consto for å møte Mjøndalen mandag ikke bare er på høyde, men faktisk et hakk bedre enn fjorårets utgave av de gul-svarte.

Så får vi heller tåle at klubben ikke er «sexy» nok for hovedstadspressen. Nok et år er vi spådd en plass i bunnen av tabellen. Selv odds-setterne på Norsk Tipping på Hamar har Raufoss på kvalikplassen - i bunnen. Men de sitter jo på Hamar, hvor puste-problemene ofte er store, spesielt når det snør ….

 

Her er vårt tips:

 

1. Vålerenga

2. Stabæk

3. Ranheim

4. ÅFK

5. Raufoss Fotball

6. KIL

7. Sogndal

8. Bryne

9. Moss

10. Mjøndalen

11. Lyn

12. Åsane

13. Start

14. Sandenes Ulf

15. Levanger

16. Egersund

Annonse fra Obos-ligaen: