Historie

Raufoss som industristed oppstod etter en politisk beslutning i 1896, da staten flyttet hovedarsenalet i Kristiania(Oslo) til Raufoss på grunn av unionskonflikten med svenskene.

Dette medførte en etablering av bygdebyen Raufoss fra 1896. Stedet og idretts- og fotballinteressen vokste i takt med utviklingen av fabrikken.

Raufoss Idrettslag (RIL) ble etablert som et syssel for fabrikkarbeiderne i 1918. Den første fotballen på Raufoss blir beskrevet spilt fra 1903.

Det ble spilt private kamper i perioden frem til 1918. Den store interessen for Raufossfotballen kom først på 1920-tallet etter at laget ble kretsmestere for første gang i 1927.

Fremgangen fortsatte etter krigen med opprykk til Landsdelsserien i 1952, spill i toppdivisjonen i 1957-1960, 64, og i 1973- og 74-sesongen. Raufoss’ beste cupprestasjon fikk vi med semifinale mot Lillestrøm i 1977, etter kvartfinaler i 1952, 61, 72 og 74.

publikumsrekord-pa-raufoss-stadion-med-10607-mot-steinkjer-i-kvartfinalen-i-nm-i-1961_1stlbkh8iqay1m8wjjil2ixf6.jpg
Publikumsrekord på Raufoss Stadion med 10.607 tilskuere mot Steinkjer i kvartfinalen i NM i 1961

Fabrikken lånte bort både grunn og lokaler til fotballen. De ga idrettslaget lån, noen få pengegaver, og lot folk med kompetanse fra fabrikken drive idrettslaget.

Tomten til idrettsplassen på Raufoss som ble utbygd i 1922, 33 og 48, var også fabrikkens, og materiale til stadionutbyggingen ble produsert i fabrikken til meget gunstige priser for idrettslaget. De første direkte pengene fra fabrikken til daglig

drift av fotballen på Raufoss kom først på 70-tallet. Men det var antagelig de indirekte bidragene i fra 1950 og til 1980-tallet som var avgjørende for at fotballen på Raufoss holdt seg på de to øverste nivåene i norsk fotball i 30 år, fra 1952 til 1982.

Fabrikken sørget for at både fotballspillere og ledere i idretten på Raufoss hadde arbeid, og Raufoss ble på 70-tallet kalt Vest-Europas beste bedriftslag. Den daglige driften av idretten og fotballen ble også organisert innenfor gjerdet i fabrikken.

Denne fordelen hadde fotballen på Raufoss frem til slutten av 70-årene. Fotballen på Raufoss mistet sitt fortrinn da norsk fotball ble profesjonalisert på 80-tallet. Industriveksten var over både nasjonalt og lokalt på Raufoss.

Dette gjorde at Raufoss fikk det vanskeligere med å hevde seg på toppnivå i norsk fotball, selv om klubben med unntak av noen få korte perioder har vært den beste fotballklubben i Oppland etter krigen.

Raufoss Fotball tok steget fra fotballen bakgård og rykket opp til 2. divisjon igjen i 1993 under ledelse av ingen ringere enn Ivar Hoff.

Der etablerte klubben seg og vokste frem som en profesjonell klubb med ambisjoner.  Dette ble toppet med opprykk til 1. divisjon i 1997 etter seier i to kamper over Kolstad.  Raufoss spilte i 1. divisjon frem til 2008, med unntak av to år i 2. divisjon, før de ble et historisk offer for strenge krav i Norsk toppfotball og ble degradert til 2. divisjon samme år.

Der har klubben i gult og svart sakte, men sikkert jobbet seg mot toppen igjen og har vært nære opprykk i flere sesonger.  Med forberedet økonomi, god satsing på yngres og en stadion på gang håper vi fremtiden igjen vil vise toppfotball i ammunisjonsbygda.

I 2015 rykket Raufoss-herrene opp til OBOS-ligaen, og var endelig tilbake i det gode selskapet. Damelaget vårt tok også steget opp til 1.divisjon og vi hadde to lag som var klare for 1.divisjon 2016.

Laget som rykket opp til 1.divisjon i 2015

Oppholdet i 1.divisjon ble dessverre kortere enn ønsket. Etter endt sesong i Obosligaen 2016 sto gutta igjen med 21 poeng, plassert på siste plass på tabellen og nedrykk til 2.divisjon.  Etter 2016-sesongen ble antall lag i 2.divisjon kraftig redusert fra fire til to avdelinger. Dette resulterte i to sterke avdelinger og vi ser frem til en spennende og tøff sesong i 2.divisjon, avdeling 1 i 2017.

Damelaget vårt endte i likhet med herrene på en sisteplass på sin tabell, og spiller dermed også 2.divisjon i 2017.

Annonse: