Under lupen: de fire på toppen

Tor Ole Karlsen har jobbet seg gjennom lagene i PostNord-ligaen avdeling 1, og i siste del tar han for seg lagene som han tror vil kjempe om topp-plasseringene.

Asker

Sist Asker var på nest øverste nivå var en kort visitt i 2011, men under Lars Bohinens ledelse var Asker svært nær opprykk til daværende Obos-liga i 2013. Kun slått av nabo Bærum. Det ble med denne ene sesongen for Lars Bohinen ved sjefsroret på Føyka. Sandefjord ønsket hans tjenester, og inn som ny hovedtrener kom mindre kjente Svein Roger Pettersen.

Denne kombinasjonen ble ingen suksess, og allerede midtveis i 2014-sesongen var Pettersen på vei ut døra, og motsatt vei kom Arne Dokken som redningsmann. Dessverre klarte ikke den tidligere storspilleren å snu trenden, og Asker måtte overraskende ta den tunge veien ned til nivå 4 med klar margin. Og enda verre kanskje, lillebror -breddeklubben Holmen, beholdt plassen i 2. divisjon og var med det kommunens beste klubb divisjons-messig, i 2015.

 Oppholdet i 3. divisjon ble av det korte slaget og i 2016 var ting igjen normalisert i Askerfotballen. Ny sjef etter nedrykket var tidligere assistenttrener, skotske Kevin Nichol. Asker klarte seg bra i comebacket, og endte til slutt på en 5. plass i fjorårets avdeling 4.

 Siden i fjor har klubben mistet sin storscorer Sindre Mauritz Hansen til Stabæk. Nærmere 50 mål på samme antall kamper er ikke bare å erstatte. Erstatteren er Riki Alba. Notorisk målscorer i ungdomsavdelingen til Vålerenga, før han også gjennom utlån har lyktes med å score også på Obosnivå for både Bærum og Nest Sotra. Sist sesong spilte han siste halvdel av sesongen for UllKisa etter et mislykket opphold i Sverige.

Klubben har også Alexander Solli i stallen. Solli med fortid i både Hønefoss og Viking, hadde et mindre vellykket opphold hos Raufoss i fjor, og er nå sentral i Askerforsvaret. Helt bakerst finner vi Kenneth Udjus, mens Thomas Sokolowski er å finne sentral på midtbanen. Kinny Grewal som de siste sesongene har spilt for Mjøndalen er nå også i Askertroppen, og det samme er G19-landslagsspilleren Knut Ahlander som er på lån fra Strømsgodset. Strømsgodset som har valgt å låne ut en rekke av sine beste spillere til 2. divisjonsklubber, etter at det ble klart at Godsets andrelag kommende sesong skal spille regionsfotball på nivå 4.

På papiret fremstår Asker som et av de sterkeste lagene i avdelingen, og mange eksperter og oddsselskap tipper også Asker til å være blant de fremste lagene til å kjempe om opprykk. Treningsresultatene har vært blandet. Generalprøven mot svenske Utsiktens BK (divisjon 1) endte med et 4-1 tap, etter at stillingen var 1-1 til pause.

 Asker sesongåpner mot HamKam, for så å møte Raufoss borte og Skeid hjemme de to påfølgende kampene. 3 nøkkelkamper som raskt vil vise hvor Asker står i forhold til andre antatt topplag. Personlig så er det lenge siden jeg ble imponert over Thomas Sokolowski, og det er noe med tidligere elitespillere som avslutter karrieren på lavere nivå. Ikke alltid det gnistrer. Og jeg tenker at det er en grunn til at tidligere eliteserieprofiler befinner seg på nivå 3 i norsk fotball.  Asker er avhengig av at Riki Alba finner nettmaskene, at unggutter som Knut Ahlander tar steg, fremfor å støtte seg på eksempelvis Sokolowski. 

 Asker vil utvilsomt være med på øvre halvdel av tabellen, men jeg er usikker på om de holder helt inn. Jeg tipper et sted mellom 2 og 4, hvor sannsynligheten for at de ender som nummer fire er større enn nummer 2

Grorud

Grorud ble jeg godt kjent med i forbindelse med overgangen til Rocky fra Grorud til Raufoss, og har siden fulgt godt med klubben fra Groruddalen. De var nære opprykk i 2015, men tapte på målstreken mot KFUM. Ikke fullt så gode i fjor (4. plass), men Grorud har under Rolf Teigens ledelse, etablert seg som et topplag på dette nivået. Men litt for ujevne resultater har gjort at de aldri har kommet helt til topps.

 Det tenker klubben å gjøre noe med i år. Ifølge Tom Nordlie, så er Grorud kanskje avdelingens beste lag, og klubbens leder Richard Pedersen legger ikke noe mindre på seg selv. I år er året de skal gå hele veien, er omkvedet til både spillere og ledelse. Eneste som holder litt igjen er lagets trener Rolf Teigen, som er rutinert nok til å vite at det ikke er noe poeng i å legge mer press på seg selv enn nødvendig.

Det er kontinuitet på så vel leder og trenersiden, som på spillersiden. Eneste spiller ut siden i fjor som virker til å være verdt å nevne er den tidligere Raufoss-kjenningen Abdel El Mossaoui, som har valgt å legge skoene på hylla foran årets sesong. Inn siden i fjor er den gamle GjøvikLyn-helten Kamil Olstynzki kommet og skal vokte buret, imens Fitim Kastrati har kommet fra Bryne. Glenn Hartviken (tidl. Lørenskog) er ny i forsvarsfireren.

 Om ikke Rolf Teigen vil gå for opprykk utad, så mener han hvert fall at troppen han nå besitter er den sterkeste noen sinne. Stallen har en fin blanding med lokale gutter, gutter med erfaring og mange gode individualister. Faysal Ahmed og storscorer Mesut Can er helt klart to spillere å se opp for.

 Grorud, er sammen med Finnsnes og Brumunddal de eneste i årets avdeling som ikke har vært på nivå 2 tidligere. Og det skal bli interessant å se om «gultrøyene» tar steget i år. Grorud er slik jeg ser det, det Oslo-laget med best forutsetning til å spille Obos til neste år, og her har jeg Nordlie med meg på den vurderingen, som tidligere i vinter har uttalt at Grorud under hans ledelse hadde rykket opp hver av de tre siste sesongene.

 Når det kommer til Grorud og årets sesong, så tror jeg ikke de vil være stabile nok til å kjempe om 1. plassen. Men 2. plass er absolutt innenfor rekkevidde og det skal bli spennende å se de mange ballteknikerne besøke Nammo Stadion senere i sommer. Tabell-tips 2-4

 Raufoss

Det ble på mange måter en blytung sesong for Raufoss i fjor, etter den morsomme 2015-sesongen. Borte er hele 14 spillere som hadde på seg Raufossdrakten i fjor, og borte er også lagets mangeårige trener Espen Haug.

 Inn som ny hovedtrener er tidligere målscorer Christian Johnsen kommet, samt en gjeng unggutter ispedd en og annen ny spiller utenfra. En av disse utenfra er Armin Aganovic, som virker til å være den tydelige forsvarssjefen vi lenge har savnet. I tillegg virker det til at Ole Kristian Lauvli har fått ristet av seg fjorårssesongen og har virket bunnsolid så langt. På midtbanen har Håvard Nome, Martin Heiberg og ikke Minst Kristian L.O. vært store i vinter. I tillegg vet vi at Nicolai vil være en juvel og publikumsyndling så snart han er 100 % skadefri. Morsomt er det også å se at Ole Thomas Skogli og PK Jansen putter ballen i mål, hver eneste gang de får mulighet.

 Fremover virker Anton Henningsson til å være sterke og bedre rustet enn noen gang, og rendyrkes nå i spissrollen med Dadjo som en av kantspillerne. Store forventninger er det også til den nye backen Snorre Strand Nilsen. Men dessverre har skader ødelagt mye av sesongoppkjøringen, og da er vi inne på det som kan vise seg å bli lagets achilleshæl denne sommeren. Første- elleveren virker knallsterk, og med denne kan vi hamle opp med alle lag i avdelingen. Egentlig er det vel bare Rocky jeg savner av de 14 som har forlatt Raufoss siden sesongen startet for et år siden, og det er kjempemorsomt at Martin Heiberg både gis og tar muligheten med å sikre seg en plass i første-elleveren på bekostning av Gondra Krug som var stor i opprykks-sesongen. Såpass mye har Heiberg imponert at Gondra Krug valgte å reise hjem igjen nå i mars, uten at noen egentlig bryr seg og er bekymret av den grunn.

 Ser man tilbake på de to siste sesongene, så var helt klart opprykksesongen langt morsommere enn fjorårssesongen. Slik sett er det ikke noe savn å spille PostNord. Vil mye heller se Raufoss vinne og dominere kamper. Noe jeg håper og tror de gjør det i de fleste kampene i kommende sesong. Og da med lokale gutter i sentrale roller. Å ta opp kampen med HamKam om førsteplassen, tror jeg vi kan slå fra oss i denne omgang, men tar gjerne en og to opprykksfinaler i slutten av november mot lag nr 14 i Obos. Jeg tror Raufoss helt klart vil prege avdelingen, og jeg har stor tro på Christian Johnsen som trener. En trener som raskt har satt sitt preg på Raufoss-fotballen sammen med spanske Manu Hervas.

Men det er mange om beinet når tabellen skal settes, og jeg mener vi skal være fornøyd om vi ender et sted mellom 2. og 4. plass – og da gjerne med en opprykksfinale i november med påfølgende opprykksfest i Storhallen

 HamKam

Det har vært noen tunge år for Kammafotballen, uten at det har gitt meg en eneste søvnløs natt. Hadde det vært opp til meg, kunne de gjerne fortsatt å slitt på nivå 3 eller lavere. Men er dessverre redd for at HamKam med alle sine støttespillere er på full fart tilbake til norsk toppfotball. Og det skulle vel egentlig bare mangle. Klarer du å skrape sammen 35 millioner til et ubrukelig stupetårn ved Mjøsas bredder, burde man også klare å kjøpe seg et lag som kan representere byen på nest øverste nivå.

 Og det virker de nå til å ha lykkes med. Under Kevin Knappens ledelse har den ene forsterkningen etter den andre kommet inn portene på halvferdige Briskebyen. Og med signeringer som Kevin Beugre, Ruben Alegra og Petter Vaagan Moen samt at klubben endelig virker til å ha funnet seg en ordentlig toppkeeper i polske Lukasz Jarosinski vil alt annet enn et opprykk være en gedigen nedtur for Hedmarkingene. For i tillegg til de ovenfornevnte spillerne så har de også spillere som Franck Semou og Ivar Sollie Rønning i troppen

 Eneste håp for fiasko ligger slik jeg ser det i skader og suspensjoner. For om de har en fryktinngytende førsteellever så er det ganske tynt bak disse. Trakk frem den polske keeperen Jarosinski som en potensiell toppkeeper, og baserer meg her på hvordan jeg husker ham fra 2013-sesongen da han voktet buret til Alta. Og han nærmest egenhendig sikret Alta opprykk til Obos på bekostning av Raufoss ved å opptre som en levende vegg sesongen igjennom. Men jeg husker ham også i 2014 da han voktet målet til Hønefoss. Den tidligere Wisla Krakow-keeperen fremstod ikke like trygg da, og om det skulle vise seg at keeperkjempen er på hell, og poeng glipper som følge av dårlige inngripener fra sisteskansen kan det hele bli mer spennende enn Solbakken og alle andre støttespillere kanskje ser for seg

 HamKam har imponerende resultater i vinter, og selv om jeg ikke nevneverdig imponert da de gjestet Raufoss tidligere i vinter har selvsagt dette også vært med på å bidra til at ekspertene har HamKam som opprykksfavoritt. HamKam vant 2-1 mot Hødd i generalprøven. Hødd som i likhet med HamKam er oddsfavoritt i sin avdeling. I oppgjøret mot Raufoss i midten av mars vant Hamarsingene 2-1, selv om det var Raufoss som var det førende laget kampen igjennom. Men kamper  handler som kjent om å sette sjansene sine. HamKam satte sine to og var dødelig effektive. En god egenskap å ha med seg inn mot sesongstart.

 Velger naturlig nok å legge favorittstemplet på Hamarsingene, men lever særdeles godt om jeg tar feil. Ingen ting vil glede meg mer enn om HamKams satsning krasjlander og opprykket glipper. Skulle jeg være så heldig å se det er Raufoss som snyter dem for seriegullet, så vil lykken være komplett

 

Endelig tabell:

1.       HamKam

2.       Raufoss

3.       Grorud

4.       Asker

5.       Finnsnes

6.       Alta

7.       KFUM

8.       Skeid

9.       Bærum

10.   Nybergsund

11.   Follo

12.   Brumunddal

13.   Kjelsås

14.   Vålerenga 2

Annonse fra Obos-ligaen: