Reisebrev fra Phnom Penh

Noen familier drar på badeferie ved middelhavet - andre familier gjør det på denne måten: Familien Kristiansen/Ringstad tok turen til Kambodsja og Laos, med på lasset var gule fotballtrøyer og to nett med fotballer fra Raufoss. Til glede for mange barn i en barneby i Phnom Penh.

Jeanette, Morten og Emily har sendt oss dette reisebrevet fra besøket i SOS barnebyen:

En måneds reise rundt i Kambodsja og Laos er lagt bak oss, og en av de mest minnerike og sterke opplevelsene på turen hadde vi i en SOS barneby i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, mye takket være dere. Vi har lenge visst at vi skulle få muligheten til å komme på besøk i barnebyen og de hadde gitt oss et ønske om nytt sportsutstyr. Så i tillegg til at vi reiste med den obligatoriske sekken på ryggen, hadde vi denne gangen i tillegg med oss en full koffert med 25 fotballer og 10 fotballdrakter som dere så generøst gav oss for å gi til barnebyen. TUSEN TAKK!

Så litt om barnebyen; her bor barn som har mistet sine foreldre eller som har foreldre som ikke kan ta seg av de lenger, og barna kommer fra hele landet. De er fordelt i 14 hus med en SOS mor og 8 barn. Her kan de bo så lenge de trenger det, og de har både barnehage og skole på området de bor. Der går også de andre barna i nabolaget omkring, så de lever i et aktivt og naturlig miljø. Når de blir gamle nok flytter barna ut i leiligheter like ved og kan fortsette med oppfølging fra barnebyen til de er 26 år og har gjort ferdig skolegang og har fått seg jobb. Det stilles ofte spørsmål ved om pengene kommer frem når man velger å støtte disse organisasjonene, og her fikk vi virkelig svar på at det i dette tilfelle virkelig gjør det. På tross av at barna har opplevd en svært tøff start på livet, får de virkelig en mulighet til en ny og trygg start på livet her. Barna lever under gode kår og alle får mulighet til skolegang, i Kambodsja er ikke det en selvfølge. SOS mødrene og de andre som jobber her gjør virkelig en fantastisk jobb!

Etter en times interessant tur med tuktuk gjennom Phnom Penhs gater, ankom vi omsider barnebyen. Når vi kom hadde ungene friminutt og vi ble møtt av 88 strålende blide og imøtekommende unger, her var det MYE glede. Ekstra populære ble vi nok også fordi vi kom med de to fulle nettene med fotballer! For fotball er en veldig populær idrett i Kambodsja, og uansett hvor du er spiller små og store fotball rundt i gatene. Tross ofte i en annen form enn vi er vandt med her i Norge, for ordentlige fotballer er en sjeldenhet her, men det legger allikevel ingen stopper for aktiviteten. De benytter det de måtte ha som kan fungere som en fotball, og det vanligste var små flettede baller av tre, mens brusflasker og andre former for plastikk også var flittig i bruk. De spilte barbeint og benyttet skoene som mål, og overalt tok du deg i å ha havnet midt på en «fotballbane» når du ruslet rundt i byen eller på landsbygda. Så å komme med ordentlige fotballer her var en severdighet i seg selv, og vi fikk mange lange blikk og folk som ville ta på ballene, når vi var på vei til barnebyen.

Så TUSEN TAKK Raufoss Fotball for at vi fikk overrekke fotballene og draktene fra dere, det betydde mye for oss og enda mer for barna som har fotballer å leke og utfordre seg med i lang tid fremover!

 Jeanette, Morten og Emily

Annonse fra Obos-ligaen: